Lihashypertrofia, eli lihassolun koon kasvu, on yksi kirjallisuuden lempiaiheitani. Omassa harjoittelussani tykkään leikkiä enemmän suorituskyvyn kanssa kuin lihaskasvun kanssa, mutta graduni käsitteli joiltakin määrin hypertrofiaa ja erilaiset artikkelit asiaan liittyen ovatkin tulleet hyvin tutuksi. Yksi erittäin mainitsemisen arvoinen kirja lihaskasvuun liittyen on Schoenfeldin Science and development of muscle hypertrophy (2016). Inspiroiduin kovasti hänen teoksestaan ja teksti lainaakin suurelta osin ajatuksiaan sieltä. Lukekaa kirja, jos haluatte kootun, tiiviin paketin aiheesta, kivoilla kuvilla. (PS. kirjassa on noin 150 sivua tekstiä, joten sen jopa jaksaa lukea läpi).
Mikä ihmeen hypertrofia?
Lihashypertrofia voidaan määritellä lihaskudoksen kasvuksi. Lihaksen supistuvien osien hypertrofia tapahtuu lisäämällä sarkomeerejä peräkkäin tai rinnakkain (Katso kuva: Sarkomeeri on lihaksen pienin toiminnallinen osa ja sisältää supistuvat aktiini- ja myosiinifilamentit).
Kun rautaa pumppaa tarpeeksi kauan niin tapahtuu lihaksen kasvua juuri sarkomeereissä. Kaikkien yleisintä on rinnakkain tapahtuva sarkomeerien lisäys. Sarkomeerejä tulee lisää, joten lihas paksuuntuu ja kasvaa. Harjoituksen laatu vaikuttaa sihen, että minkälaista hypertrofiaa tapahtuu. Esimerkiksi eksentrinen harjoittelu vaikuttaa lihassyykimppujen (fasciculuksien) pituuteen. Toistuva kova eksentrinen harjoittelu voi siis johtaa suurempaan sarkomeerien peräkkäiseen hypertrofiaan (Lynn & Morgan, 1994). Peräkkäistä hypertrofiaa voi tapahtua myös konsentrisessa harjoittelussa, jos käytetään maksimaalista nopeutta nostovaiheessa (Alegre et al., 2006).
Sarkoplasmaattinen hypertrofia
Voimaharjoittelu voi vaikuttaa myös ei-supistuviin elementteihin, eli muihinkin kuin lihakseen. Tällaisia ovat esimerkiksi kollageeni ja solunsisäinen nesteen määrä. Ilmiö tunnetaan nimellä sarkoplasmaattinen hypertrofia. Tällöin henkilö saattaa näyttää lihaksikkaammalta, mutta samanaikaisesti voimatasot eivät nouse, koska sarkoplasmaattinen hypertrofia ei vaikuta supistuviin elementteihin, jotka tuottavat voimaa.
Mistä tämä johtuu?
Glukoosia, eli hiilihydraattia, varastoidaan lihakseen ja maksaan glykogeeninä. Glykogeeni sitoo yhtä grammaa kohden 3 grammaa vettä. Mitä enemmän vettä on lihaksessa, sitä isommalta se näyttää. MacDougall ja kumppanit huomasivat jo vuonna 1977, että viiden kuukauden harjoittelun jälkeen lihaksen glykogeenivarastot nousevat noin 66% verrattuna lähtötilanteeseen. Glykogeeni varastojen nosto saattaa olla juuri ominaista kehonrakennustyyppiselle harjoittelulle, jossa pääenergianlähteenä on hiilihydraatti ja energiantuottotapana glykolyysi. Harjoituksellisesti sarkoplasmaattiseen hypertrofiaan liitetään kevyt kuorma ja korkeampi määrä toistoja. Kun harjoitellaan lihasta väsyttävästi, keho valmistautuu väsymykseen ja suurentaa glykogeeni varastojaan, kun taas painonnosto- ja voimannostoharjoittelu perustuu suurelta osin välittömien energianlähteiden käyttöön ja glykogeenivarastojen nostoa ei tarvita samassa määrin.
Tällä hypoteesilla voidaan osin perustella kehonrakentajien isommat lihakset, mutta hiukan heikommat voimatulokset, verrattuna esimerkiksi voimannostajiin ja painonnostajiin. Toisaalta ei ole mitään näyttöä siitä, että sarkoplasmaattista hypertrofiaa tapahtuisi ilman myofibriilien kasvua. Joten tässä saatettaan oikaista mutkia. Aihe on erittäin mielenkiintoinen ja odotamme lisää tutkimusta aiheen parista.
Miksi kehonrakentajat voivat pitää pitkän tauon harjoittelusta kisojen jälkeen?
Satelliittisolut ja lihaskasvu:
Satelliittisolut eivät nimestään huolimatta liity avaruuteen. Ne ovat soluja, jotka vastaavat lihassolun uudistumisesta ja huoltamisesta. Lihastuma voi vain vastata tietystä määrästä ja osasta sytoplasmaa (solukalvon sisällä oleva solulima). Tyypin II lihassoluilla tuo alue on noin kaksi kertaa suurempi kuin tyypin I lihassoluilla. Lihassolu tarvitsee siis lihastumia, jotta harjoituksen jälkeen rikottu lihas pystyy korjaamaan ja vahvistamaan itseään. Lihaskasvu tapahtuu nimenomaan tässä korjaus ja vahvistus vaiheessa, eli levon aikana. Lihas kasvaa levossa on hyvä kansanviisaus, mutta lihas tarvitsee myös ärsykkeen ennen lepoa, joten pelkkä lepo ei riitä.
Voimaharjoittelu johtaa satelliittisolujen jakautumiseen ja nopeaan lisääntymiseen. Jotkut uusista satelliittisoluista erikoistuvat lihastumiksi, luoden näin uusia lihastumia. Tämä edesauttaa nopeampaa lihassolun uudelleenrakentamista. Tätä nopeaa lisääntymistä ja tumien määrän kasvua pidetään elinehtona hypertrofialle. Satelliittisolut eivät kuitenkaan lisäänny, jollei niillä ole siihen syytä. Ne aktivoituvat, kun tarpeeksi suuri mekaaninen rasitus annetaan lihakselle. Satelliittisolut vaikuttavat myös lihaksen uudistamis-, korjaamis- ja kasvamissignalointireitteihin. (Cornelison & Wold, 1997; Folland & Williams, 2007).
Tiivistäen satelliittisolut luovuttavat tumansa myofibriileille mahdollistaen lihaksen kapasiteetin syntetisoida uusia supistuvia proteiineja. Tuma-solun massasuhde ei muutu, joten satelliittisolujen kyky luovuttaa tumansa on elintärkeä, jos lihas hypertrofiaa halutaan tapahtuvan pitkällä aikavälillä. On huomattu, että huippu voimannostajilla on selvästi suurempi määrä satelliittisoluja ja lihastumia kuin normaaleilla tallaajilla (Kadi et al., 1999; Kadi & Thornell, 2000). Nämä satelliittisolujen muutokset tapahtuvat nopeasti harjoituksen jälkeen, jopa neljän päivän sisällä yhdestä harjoituksesta (Moore et al., 2005).
Miksi Phil Heath ja muut huippukehonrakentajat voivat siis pitää 2-4 kokonaista kuukautta kisojen jälkeen taukoa harjoittelusta ja sitten palata erittäin nopeasti kisakuntoonsa? Syy löytyy luultavimmin satelliittisoluista. Egner et al. (2013) antoivat hiirille 14 päivän testosteronia, joka johti 77% lihashypertrofiaan ja 66% lihastumien kasvuun. Lihassolut palautuivat takaisin lähtötasolle kolmessa viikossa testosteroni kuurin jälkeen, mutta tumien määrä pysyi korkealla vielä kolmen kuukauden ajan. Satelliittisolut ovatkin solun omia muistimekanismeja, jotka auttavat anabolisissa reaktioissa ja nopeuttavat jälleen hypertrofiaa harjoittelun jatkuessa tauon jälkeen. Jo saavutetun lihasmassan takaisin saaminen on siis “helpompaa” kuin uuden rakentaminen.
Hormonit ja lihaskasvu
Hormonit vaikuttavat suuresti lihashypertrofiaan, mutta niistä voisi kirjoittaa ja on kirjoitettu omia kirjoja, joten jätän ne tässä katsauksessa pieneen osaan. Mainitsen muutaman tärkeän asian hormoneihin liittyen. Hormonien basaalikonsentraatiot (normaali taso) vaikuttavat kasvuun ja lihaksen uudistumiskapasiteettiin suuresti (Conboy et al., 2005). Tärkeimmät anaboliset hormonit ovat testosteroni, insulinin kaltainen kasvutekijä IGF-1, kasvuhormoni ja insuliini. Kasvuhormonia erittyy eniten syvässä unessa (pois lukien harjoituksen aikainen nousu). Joten muistakaahan nukkua paljon syvää unta. Kasvuhormoni stimuloi lipolyysiä (rasvojen hajotusta) ja vaikuttaa ravinteiden sisäänottoon soluun, sekä solujen kasvuun. Kasvuhormonin anabolinen vaikutus tapahtuu suurimmaksi osaksi IGF-1 kautta. Kasvuhormoni on steroidihormoni ja sitä ei varastoida solussa varastorakkuloihin, toisin kuin peptidihormoneihin ja sen vaikutus kehoon on hiukan erilaista.
Kasvuhormonin muutama tärkein tehtävä:
- Vahvistaa ja lisää luiden mineralisaatiota
- Lisää lihasmassaa sarkomeerisen hypertrofian kautta
- Lisää lipolyysiä
- Lisää proteiinisynteesiä
- Stimuloi kasvuun kaikkia sisäisiä elimiä paitsi aivoja
- Vähentää maksan ottaman glukoosiin määrää
- Lisää glukoneosynteesiä maksassa
- Parantaa immuuniteettia
Steroidihormonin toiminta
Miten steroidihormoni, eli kasvuhormoni, sitten toimii solussa? Steroidihormoni diffusoituu, eli siirtyy, solukalvon läpi ja kiinnittyy reseptoriproteiiniin. Tämä reseptori yhdessä steroidihormonin kanssa siirtyy tai siirretään tumaan ja siellä se sitoutuu DNA-juosteeseen kromosomissa. Siellä tapahtuu transkriptio, jossa RNA-polymeraasiin kopioidaan DNA:ssa oleva geneettinen koodi. Tämä geneettinen koodi on tällä kertaa se, että missä järjestyksessä aminohapot asetellaan proteiiniksi. RNA:ssa on nyt siis tieto siitä, miten proteiini tulee rakentaa. Sen eteen lisätään m-kirjain ja saadaan mRNA (messenger RNA), se diffusoituu sytoplasmaan, eli solukalvon sisällä olevaan solulimaan ja edistää translaatiota ribosomeissa. Translaatiossa mRNA:n sisältämä tieto käännetään geneettisen koodin mukaisesti aminohappojen järjestyksesi. Ribosomin pinnalla tapahtuu itse proteiinisynteesi. Eli steroidihormoni saa aikaan sen, että DNA:sta kaivetaan tieto mihin järjestykseen aminohapot pitää asettaa, jotta saadaan aikaan haluttu proteiini. Tämän jälkeen viedään viesti tästä eteenpäin ja rakennetaan itse proteiini. Steroidihormoni edistää siis translaatiota, mutta vaikutus on suhteellisen hidasta.
Kasvuhormonin eritykseen vaikuttavia tekijöitä ovat seuraavat: (Mukaeltu Guyton & Hall, 2011.)
Kasvuhormonin eritystä stimuloivat tekijät | Kasvuhormonin eritystä inhiboivat (estävät) tekijät |
Alhainen veren glukoosi | Korkea veren glukoosi |
Alhainen veren rasvahappopitoisuus | Korkea veren rasvahappopitoisuus |
Nälkiintyminen tai paasto, proteiinien puute | Ikääntyminen |
Trauma, stressi, jännitys | Liikalihavuus |
Liikunta | Kehon ulkopuolinen kasvuhormoni |
Testosteroni, estrogeeni | Somatomediinit |
Syvä uni |
Muut tärkeät hormonit lihaskasvun kannalta
Testosteronia on miehillä keskimäärin kymmenkertainen määrä verrattuna naisiin. Tämän uskotaan olevan syy siihen, miksi miehillä on yleensä suurempi määrä lihasta kuin naisilla. (Harridge, S., 2007.) Testosteroni vaikuttaa suoraan proteiinisynteesiin ja lisää muita anabolisia hormoneita verenkierrossa, kuten kasvuhormonia ja IGF-1:sta.
Näistä anabolisista hormoneista harjoittelulla ei ole vaikutusta Insuliiniin. Harjoittelu saattaa jopa estää sen eritystä. Insuliiniin voi vaikuttaa erilaisilla ravitsemuksellisilla asioilla kuten makroravinteiden määrällä ja ajoituksella.
Akuutilla hormonaalisella vasteella on jonkinlainen yhteys hypertrofiaan ja aivolisäkkeen erittämän kasvuhormonin määrän kanssa. Metaboliittien kertyminen vaikuttaa akuutin hormonaalisen vasteen määrän. Erityisesti H+-ioni on toimiva kasvuhormonin akuuttia eritystä lisäävänä. Kansankielisemmin H+-ioni tunnetaan maitohappona. Esimerkiksi maksimivoimaharjoittelu tuottaa paljon pienemmän akuutin kasvuhormonivasteen verrattuna kehonrakennusharjoitteluun, koska toistomäärät ovat lyhyempiä. Testosteronin akuutista vasteista on paljon erilaisia tutkimuksia, luultavammin, koska sukupuoli, ikä ja harjoitustausta vaikuttavat niin suuresti testosteronin synteesiin ja näin syntyy ristiriitaisia tuloksia. Akuuttia hormonaalista vastetta ei voida suoraan yhdistää lihaskasvuun, mutta sillä saattaa olla jonkinlainen merkitys sen kanssa. Yksi esitetyistä vaihtoehdoista on se, että sen pääasiallinen tehtävä saattaakin olla ravinteiden mobilisointi lihaskasvua varten.
Myokiinit
Myokiinit on uusi nimi sytokiineille, jotka ovat proteiinirakenteisia solujen välisiä viestinnän välittäjäaineita. MGF:ää (Mechano growth factor) pidetään erittäin tärkeänä myokiininä lihaskasvua varten. MGF:än nousua on erityisesti havaittu hyvin lihashypertrofiaan respondoivilla ihmisillä ja se saattaakin olla tärkeä osa prosessia lihaksen uudelleen muokkauksessa ja hypertrofiassa (Bamman et al., 2007). MGF:ällä on anabolinen ja antikatabolinen vaikutus. Se stimuloi suoraan lihasproteiinisynteesiä ja inhibitoi proteiinien hajoitusta vähentämällä transkription aktiivisuutta. Lisäksi MGF vaikuttaa satelliittisoluihin aktivoitumiseen ja nopeaan lisääntymiseen, mutta ilmeisesti ei erillaistumiseen (Hill & Goldspink, 2003; Yank & Goldspink, 2002).
Interleukiinit ovat myös myokiinejä, jotka vaikuttavat harjoituksen jälkeen positiivisesti satelliitti solujen nopeaan lisääntymiseen ja satelliittisolujen tumien luovuttamiseen. Nämä vaikuttavat myös kollageenin synteesiin. (Serrano et al., 2008.) Harjoittelu nostaa akuutisti IL-6 tasoja jopa 100 kertaisiksi. Tunnetuin interleukiini taitaa olla myostatiini. Myostatiini on lihaskasvun negatiivinen säätelijä. Se vähentää myofibrillistä proteiinisynteesiä ja saattaa vaikuttaa satelliitti solujen aktivaatioon (Zanou & Gailly, 2013). Lihasmassa tuplaantuu hiirillä, joilta on häiritty myostatiinigeeniä (McPherron et al., 1997). Lukuisia muitakin myokiinejä on löydetty ja löydetään jatkuvasti. Näiden vaikutuksia tutkitaan jatkuvasti ja tulevaisuudessa olemmekin asian suhteen huomattavasti fiksumpia.
Ensi osassa keskitytään hypertrofian mekanismeihin. Laitan lähdeluettelon viimeisen osan yhteydessä kokonaisuudessaan.