Voimaharjoittelun ohjelmoinnin muuttujia ovat muun muassa volyymi, frekvenssi, paino, harjoitteet, lihaksen toimintatapa (isometrinen, konsentrinen, eksentrinen), lepopituudet, sarjan pituus, harjoitteiden järjestys, liikepituus (range of motion) ja intensiteetti. Näitä kaikkia voi muunnella, jotta harjoittelu pysyy nousujohteisena ja kehitys ei pysähdy. Kuitenkin näistä selvästi tärkein lihaskavun kannalta on volyymi. Jos taas halutaan kehittää maksimivoimaa niin sitten pitää myös intensiteettiä olla huomattavasti harjoittelussa (katso kuva 3).
Volyymi viittaa suoritetun harjoittelun määrään tiettynä aikana (Schoenfeld, 2016). Volyymin laskeminen tehdään yleensä seuraavalla tavalla: sarjat x toistot x kuorma. Myös muitakin tapoja on, kuten esimerkiksi lasketaan volyymiksi kaikki sarjat, jotka ovat yli 75% 1RM:stä. Volyymin tasainen nostaminen pitkällä aikavälillä on tehokas harjoittelun ohjelmointikeino lihaskasvua hakiessa. Ohjelmat, joissa on useampia sarjoja, vaikuttavat selvästi positiivisemmin solunsisäiseen signalointiin ja proteiinisynteesiin verrattuna ohjelmiin, joissa on vain yksi sarja (Terzis et al., 1995; Burd et al., 2010). Lihaskasvun kannalta useampi sarja on parempi kuin yksi sarja. Samaa ajattelua voidaan soveltaa myös pidemmällä aikavälillä. Korkeampi volyymi korreloi suurempien hypertrofisten adaptaatioiden kanssa (Krieger, 2010) (katso kuva 2).
Toisaalta liian kova volyymi vähentää hypertrofisten adaptaatioiden määrää, koska rasitus on liian kova keholle. Volyymia tuleekin lisätä rauhallisesti, mutta progressiivisesti. Lisäksi periodisoinnissa tulee huomioida lepojaksot, jotta keho kykenee adaptoitumaan maksimaalisesti harjoitteluun. Radaelli ja kumppanit (2014) tutkivat 6 kuukauden ajan mikä seuraavista olisi paras lihaskasvun kannalta; 1, 3 vai 5 sarjaa. Harjoittelu toteutettiin kolme kertaa viikossa, painojen ollessa 8-12RM välillä. Tutkittavat omasivat hiukan harjoitustaustaa, eivätkä olleet siis aloittelijoita. Ne, jotka tekivät 5-sarjaa harjoittelussa, kehittyivät selvästi eniten verrattuna muihin ryhmiin. Hypertrofia jatkoi kasvamistaan viiden sarjan ryhmällä, eikä tasaantunut tällä ryhmällä niin, onkin mahdollista, että jopa vieläkin korkeampi volyymi olisi voinut kasvattaa lihaksia yhä enemmän.
Kuinka paljon volyymia on riittävästi?
Aloittelijoille suositellaan yleensä noin 40-70 toistoa lihasryhmää kohden yhdessä harjoituksessa (Wernbom et al., 2007). Kokeneemmille nostajille taas suositus siirtyy viikkotasolle ja on noin 10-25 työsarjaa per lihasryhmä riippuen minkälaisella ohjelmoinnilla harjoitellaan. Voimapainoitteisessa harjoittelussa, jossa mennään alle 10 toiston sarjoja, voidaan puhua noin 100-150 toistosta ja bodaustyyppisessä harjoittelussa karkeasti 150-250 toistosta.
Suosittelenkin progressiivisia harjoitusohjelmia, joissa on selkeitä korkean volyymin kausia, mutta jotka sisältävät kuitenkin myös lepojaksoja. Vaikka suurempi volyymi vaikuttaakin erittäin lupaavalta, on liian suuri harjoituskuorma haitaksi kehittymiselle. Lisäksi ajatellessa vuosikymmenten mittaista ohjelmointia on hyvä huomioida kehon kestäminen. Mitä pienemmällä volyymilla pystyy kehittymään niin sen parempi. Aina on helppo lisätä volyymia ohjelmaan, mutta jos mennään koko ajan aivan maksimit piipussa niin mitä teet, kun kehitys tasaantuu? Lisää volyymia? No on muitakin vaihtoehtoja muuttujien muokkaamisessa kuin volyymi, mutta matalampi volyymi on huomattavasti nivelille ja jänteille ystävällisempää. Volyymia on aina helppo lisätä. Pitkällä aikavälillä ajatteleminen tuo parhaan mahdollisen kehityksen.
Frekvenssi
Frekvenssi tarkoittaa kuinka monta kertaa harjoitellaan tietyn ajan sisään. Esimerkiksi kuinka monta harjoituskertaa on viikossa ja kuinka monta kertaa tietty lihasryhmä harjoitellaan viikossa. Jos volyymi tasataan ryhmien välillä niin useamman kerran viikossa harjoittelevat palautuvat nopeammin, kehittyvät paremmin ja saavat enemmän voimaa sekä lihasta verrattuna niihin, jotka treenaavat vähemmän kertoja viikossa (Helms et al., 2014). Tämä perustuu siihen, että suuri volyymi yhdessä harjoituskerrassa ei ole optimaalista.
Hackett:in ja kumppaneiden (2013) mielenkiintoinen kysely paljasti, että 2/3 kilpailevista mieskehonrakentajista harjoittelee tietyn lihasryhmän vain kerran viikossa ja lisäksi kukaan ei tee lihasryhmää yli kahta kertaa viikossa. Kaikki käyttivät monijaollista ohjelmaa. Monijakoinen ohjelma mahdollistaa korkeamman volyymin lihasryhmää kohden. Näissä ohjelmissa lihas viedään yleensä ihan loppuun ja silloin tarvitaan minimissään 48 - 72 h lepoa lihasryhmää kohden, ennen kuin voidaan uudestaan harjoitella sama lihasryhmä. Proteiinisynteesi kestää jopa 48 h harjoituksen jälkeen (MacDougall et al., 1995), joten voisi ajatella, että lihasryhmä pitäisi harjoitella uudestaan kahden päivän jälkeen. Proteiinisynteesi ei pysy kokonaista viikkoa ylhäällä ja jollei harjoitusta tule niin palataan jo viikossa takaisin lähtötasoon. Toisaalta jos tekee kädet maanantaina ja torstaina jo esimerkiksi selän tai rinnan niin kädet saavat epäsuorasti rasitusta ja tämä ongelma poistuu.
Kyse on myös ohjelmoinnista. Schoenfeldin ja kumppaneiden (2015) kattava tutkimus vertaili kokokehon ja jaettujen ohjelmien eroja hyvin harjoitelleilla miehillä. Koehenkilöt laitettiin pareiksi alkuvoimien mukaan ja siitä jaettiin satunnaisesti eri ryhmiin. Kahdeksan viikon jälkeen kokokehon ohjelmalla tehneet olivat saaneet enemmän hypertrofiaa yläraajoihin ja alaraajoihin verrattuna monijaollisiin ohjelmaan tehneisiin.
Miksi sitten kaikki huippukehonrakentajat tekevät monijaollisilla ohjelmilla? Nostan tässä kohtaa esiin kehon ulkopuolisen lääkityksen. Kun harjoittelua vauhditetaan kehon ulkopuolelta tulevilla hormoneilla, järkevin tapa on tehdä monijaollisilla, koska silloin proteiinisynteesi pysyy ylhäällä ja käynnissä kauemmin. Silloin voi keskittyä todella tekemään paljon volyymia lihasryhmää kohden ja todella saada voimakkaan vasteen aikaiseksi, jotta adaptaatiot lähtevät käyntiin.
Paino
Paino voidaan laskea prosentteina maksimista, esimerkiksi 100 kilon penkillä 60 kiloa on 60%. Wernbom et al. (2007) totesivat katsauksessaan, että 6-12 on paras toistoalue hypertrofiaa varten. Tällä alueella työskentelyn ajatellaan olevan optimaalinen yhdistelmä mekaanista ja metabolista rasitusta. Painoa onkin yleisesti pidetty tärkeänä muuttujana lihaskasvun muuttujana, mutta tämä ajatus on muuttumassa. Sarjan vieminen epäonnistumiseen saakka, riippumatta painosta, johtaisi joka tapauksessa kaikkien saatavilla olevien motoristen yksiköiden aktivoimiseen (Burd et al., 2012). Toisaalta näyttäisi siltä, että maksimaalisen EMG (lihaksen aktivaation) saavuttamiseksi tulee nosta painoja, jotka ovat yli 50% (Schoenfeld et al., 2016). Pienemmillä painoilla nostelu näyttäisikin erityisesti kasvattavan tyypin 1 lihassoluja (Netreba et al., 2007). Schoenfeld ja kumppanit (2015) jakoivat yli kolme vuotta harjoitelleet miehet joko 8-12RM ryhmään tai 25-35RM ryhmään. Kahdeksan viikon jälkeen kummallakin porukalla oli kasvaneet lihakset lähes yhtä paljon ja ryhmien välille ei saatu eroja. Toisaalta 8-12 RM ryhmä oli voimakkaampi ja lihaskestävyys oli toisella porukalla paljon suurempi. Tutkimus osoitti selvästä, että myös matalammilla kuormilla voi saada aikaan hypertrofiaa, mutta käytännössä kovin moni ihminen ei jaksa vetää yksin kolmea 25-35 toiston sarjaa epäonnistumiseen saakka. Itse en olisi ainakaan selvinnyt tuosta tutkimuksesta koehenkilönä.
Vuonna 2014 Schoenfeld ja kumppanit jakoivat 20 voimaharjoitellutta miestä joko hypertrofiaprotokollaan tai voimaprotokollaan. Hypertrofiaprotokollassa harjoiteltiin jaetulla ohjelmalla ja tehtiin 3 sarjaa, sekä 10 toistoa. Kun taas voimaryhmässä tehtiin 7 sarjaa, mutta vain 3 toistoa. Volyymi oli tasattu ryhmien välillä ja tutkittavat nostivat suunnilleen yhtä paljon rautaa viikkoa kohden. Kahdeksan viikon jälkeen hypertrofiassa ei ollut eroja ryhmien välillä, mutta voimaryhmällä oli maksimivoima noussut enemmän. Tämä tukee volyymin tärkeyttä hypertrofisessa harjoittelussa ja intensiteetin maksimivoimaharjoittelussa. Tutkimuksessa oli mielenkiintoista, että voimaprotokolla kesti noin 70 minuuttia kun hypertrofinen protkolla vain 17 minuuttia harjoitusta kohden! Kuitenkin tulokset olivat lähes samat, joten ajansäästö mielessä hypertrofinen harjoittelu näyttäisi olevan ylivoimainen.
Schoenfeld et al. (2017) vetivät katsauksessaan yhteen, että voima kehittyi paremmin >60% 1RM kuormilla, mutta eroja hypertrofian välillä ei ole. Hypertrofiaa voi saavuttaa laajalla intensiteetin skaalalla. Suosittelenkin käyttämään rohkeasti eri painoja ja periodisoimaan voimakkaasti ohjelmaa eri intensiteeteille. Tämä tekee hyvää myös nivelille ja jänteille. Go heavy or go home - ei ole aina paras vaihtoehto.
Käytännön vinkkejä hypertrofisen harjoittelun suunnitteluun ja ohjelmointiin:
- Variaatio on erittäin tärkeää hypertrofiassa. Lihasta tulee harjoittaa monesta eri kulmasta, liikkeen suunnasta ja asennosta. Lihaksen tiettyä osaa on mahdollista harjoitella erikseen. Lihaksen myofibriilit jaetaan eri hermolihasosastoihin, joita hermottavat eri hermon haarat. Joten jos olet kuullut, että lihasta ei kannata harjoitella monesta kulmasta, koska lihas joko aktivoituu tai ei, niin se on väärin. Motorinen yksikkö aktivoi kyllä kaikki siihen kuuluvat lihassolut, mutta esimerkiksi rectus femoris lihas (etureiden lihas) saattaa sisältää jopa yhden miljoonan verran lihassoluja, joita hermottaa 1000 liikehermosolua. Fonseca ja kumppanit (2014) vertailivat kahta ryhmää, joista toinen teki vain smith kyykkyä ja toinen ryhmä teki smith kyykkyä, jalkaprässiä, maastavetoa ja askelkyykkyjä. Volyymi oli tasattu ryhmien välillä. Variaatio, eli usempi liike, tuotti yhtenäisemmän hypertrofian kaikkiin neljään etureiden lihakseen verrattuna vain smith kyykkyyn. Lisäksi smith kyykky ei kasvattanut ollenkaan vastus medialista ja rectus femorista.
- Seuraa jotenkin harjoitteluasi ja kehittymistäsi. Miten voit tietää pitääkö voluumia lisätä, jos et tiedä paljonko nostat nyt?
- Ohjelmoi ja periodisoi harjoittelusi.
- Lisää järkevästi ohjelmoituja korostettuja eksentrisiä harjoitteita ohjelmaan. Eksentrinen voimantuotto mahdollistaa 20-50% suuremman voimantuoton ja näin saattaa mahdollistaa suuremman mahdollisuuden myofibriilien repeämiselle ja solukalvon hajoamiselle, mikä saattaa auttaa joissain määrin hypertrofiassa. Eksentrinen harjoittelu lisää fasiculuksen (lihassolun) pituutta ja aiheuttaa hypertrofiaa niin, että myofibriilejä tulee peräkkäin. Morfologiset adapataatio eroavat hieman konsentrisen harjoittelun aiheuttamista adaptaatioista. Onkin järkevää ohjelmoida kumpiakin progressiivisesti ohjelmaan. Lisäksi eksentrisessä harjoittelussa saatetaan rekrytoida lihassoluja eri järjestyksessä kuin konsentrisessa harjoittelussa. Signalointi on eksentrisessä harjoittelussa erilaista ja erityisesti vaikuttaa MAPK aikaiseen aktivaatioon. (Allen et al., 2005; Blazevich et al., 2007.) Käytännössä lasket rauhallisesti 120-140% painoja rauhallisesti ja kontrolloidusti alas, kun taas avustaja auttaa sinua nostamaan ne konsentrisesti ylös. Isometrisestä harjoittelusta ei näyttäisi olevan nykytietämyksen mukaan hypertrofian näkökulmasta mitään hyötyä.
- Nosta konsentrinen vaihe aina niin nopeasti kuin pystyt! Hidas konsentrinen vaihe ei ole optimaalista hypertrofialle ja vähentää lihaksen aktivaatiota huomattavasti (Keogh et al., 1999). Lisäksi tempon vaihtelu ei ole niin tärkeätä kuin kuvitellaan hypertrofian kannalta. Schoenfeldin ja kumppaneiden (2015) meta-analyysissä todettiin, että ei ole havaittavissa eroja hypertrofiassa yli kuuden sekunnin ja alle kuuden sekunnin toiston kestossa. Superhidas tempo (10s konsentrinen ja 4 s eksentrinen) on selvästi heikompi tapa kehittää hypertrofiaa verrattuna tavalliseen tempoon (Schuenke et al., 2012). Toisaalta toistojen tulee olla hallittuja ja elastisen energian hyödyntamistä tulee pohtia tarkasti lihaskasvuun suuntautuneessa harjoittelussa.
- Harjoittele koko liikelaajuuden läpi. Koko liikelaajuuden hyödyntäminen on selvästi optimaalisempaa hypertrofialle kuin osatoistot (Pinto et al., 2012). Erityisesti etureiden kohdalla tarvitaan koko liikelaajuuden harjoittelua, muiden lihasryhmien kohdalla tarvitaan vielä lisää tutkimuksia (Schoenfeld & Grgic, 2019). Suurempi liikelaajuus näyttäisi olevan parempi, koska kova venytys ja pitkillä lihaspituuksilla harjoitteleminen aiheuttaa isomman mekaanisen jännityksen, sekä metabolisen stressin lihakseen. Toisaalta osittaisilla toistoilla on paikkansa ja aikansa suorituskykykeskeisessä, sekä myös joissain määrin hypertrofisessa harjoittelussa. Ne kuuluvat kokeneemmille harjoittelijoille ja tulee ohjelmoida järkevästi.
- Matalilla kuormilla vie sarjat useimmiten konsentriseen epäonnistumiseen saakka. Muuten korkeamman kynnyksen motoriset yksiköt eivät stimuloidu. Korkeammilla kuormilla sarjoja ei tarvitse viedä loppuun saakka, koska kuorma itsessään stimuloi korkeamman kynnyksen motorisia yksiköitä. Toisaalta tämä voi välillä olla hyvä tehokeino ohjelmoinnissa. Koko ajan epäonnistumiseen saakka harjoittelu voi johtaa ylikuntoon ja IGF-1 - lepokonsentraation laskuun (Izquierdo et al., 2006), joten on äärimmäisen tärkeä ohjelmoida tarkkaan hypertrofinen loppuunviety harjoittelu.
- Lihaskasvuun tähtäävässä harjoittelussa tulee miettiä lihaksen supistumista. Mielen ja lihaksen välisen yhteyden kasvattaminen auttaa lihaskasvussa parantamalla suoraan lihaksen aktivointia erityisesti harjoitellessa alle 80% painoilla (Snyder & Leech, 2009; Snyder & Fry, 2012). Jotkut salimyytit pitävät tosiaan paikkansa! Toisaalta suorituskeskeisessä harjoittelussa ulkoinen keskittymisenkohde (lopputulos) on paljon tärkeämpi ja siihen pitää keskittää huomio (Wulf, 2013).
- Ravinnosta lyhyesti - älä unohda sitä! Se on hypertofisen harjoittelun tärkeimpiä asioita. Enemmän ravintoa on enemmän ravintoa, mutta liika on aina liikaa.
Tuhoaako aerobinen harjoittelu kaikki gainsit?
Jos tavoitteena on valtavat lihakset niin onko aerobisesta harjoittelusta tällöin haittaa?
Aerobinen harjoittelu johtaa AMPK - signalointireitin aktivoitumiseen (Atherton et al.,2005). AMPK toimii energiasensorina. Sen aktivoituminen johtaa katabolisten reaktioiden käynnistämiseen, jotta saadaan lisää energiaa. Lisäksi sen aktivoituminen aiheuttaa anabolisten reaktioiden lopettamiseen. Näiden reaktioiden lopettaminen säästää energiaa, koska ne ovat energiasyöppöjä. Toisaalta anaerobinen energiantuotto johtaa Akt signalointi väylän aktivoimiseen. AMPK ja Akt toimivatkin vastapareina ja johtavat vastakkaisiin toimintoihin solussa. Tällä perusteella aerobista harjoittelua ei kannattaisi tehdä ollenkaan, mutta onko asia näin yksinkertainen?
Tämä näyttäisi olevan nykyisen tiedon valossa yksinkertaistettu versio ja aerobinen harjoittelukin voi lisätä jopa mTOR:in aktivoitumista (Benziane et al., 2008; Mascher et al., 2007). ja voimaharjoittelu AMPK väylää (Coffey et al., 2006). Aerobinen harjoittelu voi johtaa jopa lihaskasvuun. Yleensä tällaisissa tapauksissa puhutaan urheilua aloittelevista tai vanhoista ihmisistä ja lihaskasvu tapahtuu pääasiassa tyypin I - lihassoluissa (Harber et al., 2009). Harber ja kumppanit (2012) huomasivat, että tyypin I - lihassolut kasvoivat aerobisen harjoittelun seurauksena jopa 20%, mutta IIa - tyypin lihassoluissa ei ollut muutosta, paitsi ne pienenivät nuoremmilla koehenkilöillä. Nämä tulokset voivat johtua inaktiivisuuden loppumisesta ja paluusta “normaaliin” ihmisen suorituskykyyn ja kokoon. Kokeneemmilla harjoittelijoilla lihakset näyttäisivät kuihtuvan pois kovassa kestävyysharjoittelussa (Kohn et al., 2011).
Wilsonin ja kumppaneiden (2012) meta-analyysi totesi, että yhdistetty aerobinen ja hypertrofinen harjoittelu johti jopa 50% gainsien tippumiseen kun aerobinen harjoittelu yhdistettiin voimaharjoitteluun. Aerobisen harjoittelun voluumilla ja frekvenssillä on suurin vaikutus lihaskasvuun. Luultavasti, koska katabolisten hormonien pitoisuudet nousevat ja lihasten glykogeenivarastot tyhjenevät nopeammin (Mikkola et al., 2012).
Kun laitetaan olemassa oleva data yhteen, näyttää hyvin selvältä, että aerobisen harjoittelun ja hypertrofisen harjoittelun yhdistäminen on aina kompromissi adaptaatioissa kummankin suhteen. Mitä kokeneempi treenaaja on, sitä huonompi kombinaatio on. Aerobista harjoittelua ei kannata tehdä, jos tavoitteena on maksimaalinen lihaskasvu. Toisaalta aerobista harjoittelua kannattaa yleisen terveyden vuoksi tehdä. Kestävyysharjoittelulla on paljon erittäin positiivisia vaikutuksia terveyteen. Lisäksi kestävyysharjoittelu on (suhteellisen) hauskaa ja sitä voi harrastaa monessa eri lajissa. Suosittelen lämpimästi kestävyysharjoittelua kaikille tietyissä määrin.
Miten aerobista harjoittelua tulisi tehdä, jotta voimaharjoittelu olisi mahdollisimman optimaalista?
- Intensiteetin tulee olla suhteellisen korkea. 80-85 % VO2maksimiksta tulisi olla minimi intensiteetti. Tällaisilla intensiteeteillä lepotauot suoritusten välissä tulee huomioida harjoittelussa.
- Kokeile maksimaalisia sprinttejä. Nämä ovat hyvä tapa kehittää nopeutta ja saada silti hieman kestävyysharjoittelun adaptaatioita aikana. Matkaa, intensiteettiä ja palautuksia muuttamalla harjoittelun vasteista saa hyvinkin erilaisia.
- Kestävyysharjoittelua tulee olla maksimissaan kolme kertaa viikossa, jos tavoitteena on maksimaalinen lihaskasvu.
- Suorita, jos mahdollista, kestävyysharjoittelu ja voimaharjoittelu eri päivinä
- Pyöräily näyttäisi olevan lihasten säilyvyyden kannalta parempi kestävyysurheilumuoto. Luultavasti sen takia, että iskutusta ei tapahdu ja lihasvaurioita syntyy vähemmän. Tällöin kestävyysharjoittelu ei ole niin kuluttavaa.
(Wilson et al., 2012)
Viimeisessä osassa pureudutaan harjoittelun yksilöllisiin vasteisiin ja lihaskasvuharjoittelun ohjelmointiin. Lähdeluettelo tulee viimeisen osan yhteydessä kokonaisuudessaan.