Tervetuloa uuteen blogiini! Mietin pitkään, löytyisikö liikuntatieteelliselle blogille tilausta, jonka aihealueet liikkuisivat urheilun, suorituskyvyn, fysiologian ja voimaharjoittelun alueilla. Alkusysäys tapahtui lukiessani Meermanin & Brownin (2014) artikkelia, jossa oli kysytty lääkäreiltä, ravintoterapeuteilta ja personal trainereilta, mihin rasva häviää laihtuessamme. Yleisin vastaus oli, että rasva muuttuu energiaksi tai lämmöksi. Muita yleisiä vastauksia oli muun muassa, että rasva muuttuu lihakseksi tai rasva tulee ulosteena pois. Vastausten jakaantuminen on esitetty kuvassa 1. Näitä vastauksia lukiessani tajusin, ettei maailmassa vielä ole liikaa liikuntatieteellistä tietoa tarjolla, ja päätös blogin perustamisesta syntyi.
KUVA 1: Harva britti tiesi oikeaa vastausta kysymykseen, mihin rasva häviää laihduttaessa. Vääriä vastauksia olivat muun muassa: rasva häviää ulosteen mukana, muuttuu lihakseksi, tai se hikoillaan pois.
No mitä rasvalle sitten oikeasti tapahtuu ihmisen laihtuessa? Oikea vastaus on, että rasva muuttuu hiilidioksidiksi. Eli hengittäessäsi luovutat rasvaa pois ja laihdut! Jos henkilö laihtuu 10 kg, niin siitä 8,4 kg hengitetään ulos hiilidioksidina. Loput 1,6 kg muuttuu vedeksi ja poistuu esimerkiksi hikoiluna. (Esimerkissä ei ole huomioitu sellaista rasvaa, joka saattaa erittyä ketoaineiksi.)
Lyhyt fysiologinen selitys asialle
Keho muuttaa ylimääräiset hiilihydraatit ja proteiinit muutetaan triglyserideiksi ja varastoi ylimääräisen rasvan kanssa yleensä rasvasoluihin ja maksaan. Triglyseridi muodostuu nimensä mukaisesti kolmesta vapaasta rasvahaposta ja glyserolista. Kun joku haluaa laihtua, hän yleensä tarkoittaa rasvavarastojen pienentämistä. Rasvavarastojen pienentämisen ensimmäinen vaihe on triglysereiden käyttöönotto energiaksi. Se tarkoittaa niiden hydrolyysiä rasvahapoiksi ja glyseroliksi. Keho kuljettaa veressä nämä aineet aktiivisiin kudoksiin. Glyseroli muutetaan entsyymien avulla glyseroli-3-fosfaatiksi, jota keho voi käyttää energia-aineenvaihdunnan ensimmäisessä prosessissa glykolyysissä glukoosin hajoamista varten. Rasvahapot taas siirtyvät solun energiatehtaisiin mitokondrioihin, jossa ne hajotetaan asetyylikoentsyymi-A:n astettaisen vapautumisen avulla. Tämän tapahtumasarjan nimi on β-oksidaatio. Tässä tapahtumasarjassa muodostuneet asetyylikoentsyymi-A-molekyylit siirtyvät sitruunahappokiertoon muodostaen sitruunahappoa oksaloasetaatin kanssa. Nämä hajotetaan hiilidioksidi- ja vetyatomeiksi pitkällisissä prosesseissa. Näin rasva muuttuu hiilidioksidiksi, joka ulos hengittäessämme poistuu kehostamme. Tapahtumaa voidaan kuvata myös yksinkertaistetulla kemiallisella kaavalla, missä rasvahapot muuntuvat energiaksi: C55H104O6 + 78O2 → 55CO2 + 52H2O + energia.
Miksi tämä blogi?
Meermanin & Brownin artikkeli inspiroi minua kirjoittamaan tätä blogia. Tieteen ja käytännön vuoropuhelulle on alalla selvästi vielä tarvetta. Artikkelin mukaan vain harva liikunta-alalla toimiva ammattilainen tietää, miten rasva poistuu kehostamme. Kuitenkin yksi yleisimmistä asioista, minkä kanssa personal trainerit ovat tekemisissä, on juuri laihduttaminen ja rasvan poistaminen. Jos perusteita ei ymmärretä, voiko valmennus olla kovin hyvää? Toivon, että löytyy sellaisia henkilöitä, joille tämä blogi pystyy antamaan uutta näkökulmaa ja lisäämään ymmärrystä päivittäiseen tekemiseen. Tervetuloa mukaan!
Lähteet:
Meerman, R. & Brown, A.J. (2014) When Somebody Loses Weight, Where Does the Fat Go? British Medical Journal, 16:349. DOI: 10.1136/bmj.g7257.