Ensimmäisessä osassa pureuduttiin isometrisen harjoittelun teoriaam ja isometrisen kuormituksen aiheuttamiin adaptaatioihin. Tässä toisessa osassa syvennytään ohjelmointiesimerkkeihin ja käydään myös erilaisia liike-esimerkkejä läpi isometrisestä voimaharjoittelusta. Isometrisessä harjoittelussa vain mielikuvitus toimii rajoittavana tekijänä harjoitevalinoissa.
Käytä räjähtävää tai ballistista voimantuottotapaa isometrisessä harjoittelussa
Isometrinen voimaharjoittelu voi parantaa voimantuottonopeutta, mutta vain jos se tehdään räjähtävästi. Nopea voimantuotto on parantunut erityisesti räjähtävällä tai ballistisella voimaharjoittelulla (1, 2 & 3). Kun tavoitteena on nopean voimantuoton parantaminen, näyttäisi intentio olevan yhtä tärkeä kuin ulkoinen supistus, koska haluttu muutos on joka tapauksessa hermostollinen ei lihastyötavalla ole väliä (4). Joten käytä isometrisessä voimaharjoittelussa nopeaa voimantuottoa.
Isometrisen harjoittelun siirtovaikutus dynaamisiin liikkeisiin
Bogdanis ja kumppanit (6) huomasivat, että isometrinen harjoittelu paransi dynaamista maksimikyykkyä kymmenisen prosenttia ja esikevennettyä hyppyä noin seitsemän prosenttia isometrisen jalkaprässiharjoittelun jälkeen. Isometrinen voimaharjoittelun siirtovaikutus on hyvä yksinkertaisiin liikkeisiin, mutta kompleksisemmat liikkeet vaativat enemmän koordinaatioharjoittelua kehittyäkseen. Isometrinen harjoittelu ei välttämättä haasta motorista aivokuorta tarpeeksi ja motorinen oppiminen saattaa jäädä pienemmälle roolille verrattuna dynaamiseen harjoitteluun. Tämä kannattaa huomioida harjoittelua suunnitellessa.
Isometrisen harjoittelun hyödyt nopeuslajeissa ja pikajuoksijalle?
Urheilussa tärkeä ominaisuus on se, että miten nopeasti voimaa pystytään tuottamaan. Urheilu tapahtuu usein sekunnin kymmenyksissä ja sadasosissa ja näissä lyhyissä hetkissä pitäisi pystyä tuottamaan mahdollisimman paljon voimaa liikkuakseen eteenpäin, vaihtaakseen suuntaan, ponnistaakseen tai esimerkiksi heittääkseen välinettä. Voimantuottonopeuden kehittäminen ilman suurempaa metabolista väsymystä on isometrisen harjoittelun yksi etu verrattuna dynaamiseen harjoitteluun.
Konsentrinen työvaihe on perinteisen voimaharjoittelun rajoittava lihastyötapa. Perinteisen kyykyn tai maastavedon aikana isometrinen ja eksentrinen lihastyötapa ei tule tarpeeksi kuormitetuksi. Vaikka liikkeessä onkin eksentrinen ja isometrinen osuus, niin ne ovat submaksimaalisia vaiheita. Jos haluaa kuormittaa perinteisen voimaharjoittelun keinoin isometristä tai eksentristä lihastyötapaa, niin pitää liikettä hidastaa tai lisätä stoppeja liikkeeseen. Tämä on hyvä keino, mutta lisää huomattavasti liikkeen metabolista rasitusta, eikä niinkään liikkeen hermostollista osuutta. Lisääntynyt väsymys ja vähentynyt tehontuotto ei ole tavoiteltavia asioita nopeuslajin urheilijoille, ainakaan kilpailukaudella. Lisäksi perinteinen voimaharjoittelu aiheuttaa mekaanista vaurioita, josta toipumiseen menee aikaa. Isometrinen harjoittelu näyttäisi pitävän urheilijan hiukan tuoreempana, jotta nopeusharjoittelua voidaan tehdä mikrosyklin sisällä yhdessä voimaharjoittelun kanssa.
Isometrisen harjoittelun hyödyt piilevät nopeuslajien urheilijoille siinä, että ne voidaan suorittaa maksimaalisella intensiteetillä ilman kovaa väsymystä. Tämä johtuu suurelta osin eksentrisen vaiheen puutteesta, joten lihasvaurioita ei pääse samassa määrin syntymään. Lisäksi pienempi metabolinen rasitus isometrisessä harjoittelussa vähentää urheilijan akuuttia väsymystä.
Miten toteuttaa isometristä voimaharjoittelua käytännössä
Isometrisen harjoittelussa törmätään yleensä ongelmaan, että miten progressoida harjoittelua. Voiman kasvua voi mitata voimalevyillä tai erilaisilla venymämittareilla. Ilman näitä on vaikea havainnoida tuottaako urheilija tosissaan maksimaalisen määrän voimaa toiston aikana. Koska nopeuslajin urheilijoille tavoitteena on aina tuottaa maksimimäärä voimaa ja vielä mahdollisimman nopeasti, on intensiteettiprogressio haastavaa. Volyymiprogressio on taas tehokas tapa edetä, mutta sen kanssa pitää olla erittäin maltillinen. Harjoitusfrekvenssin lisääminen on toinen tehokas tapa lisätä volyymia. Viikossa tulisi olla noin 40- 60 s nopeaa voimantuottoon tähtäävää isometristä harjoittelua, jos tavoitteena on nopean voimantuoton parantaminen. Progressio voi olla esimerkiksi taulukko 1:den kaltainen.
Harjoituskerrat | Yhden harjoituskerran volyymi (s) | Kokonaisvolyymi (s) | |
Viikko 1 | 2 | 20 | 40 |
Viikko 2 | 2 | 25 | 50 |
Viikko 3 | 2 | 30 | 60 |
Viikko 4 | 3 | 20 | 60 |
Viikko 5 | 3 | 25 | 75 |
Viikko 6 | 3 | 30 | 90 |
Kuten kaikki nopeusharjoittelu pitäisi myös räjähtävää isometristä voimaharjoittelua tehdä tuoreena ja levänneen, jotta voidaan maksimoida nopea voimantuotto. Nopea voimantuotto näyttäisi laskevan jopa viiden toiston jälkeen (6), joten suositeltavaa olisi pitää toistomäärä vähäisinä (1-5). Sarjaprogressio määrässä on tehokkaampi tapa kuin toistojen lisääminen, eli esimerkiksi neljästä sarjasta kohti kymmentä sarjaa. Tärkeintä on kuitenkin, että harjoittelu suoritetaan maksimaalisella intentiolla.
Esimerkiksi Olsen ja Hopkins (7) laittoivat huippukamppailulajiurheilijat tekemään lajiliikespesifiä isometristä harjoittelua. Kamppailijat tekivät räjähtävää isometristä potkuliikettä, kun potkua suorittava jalka oli sidottu vyöllä kiinni ylös. Kamppailijat tekivät neljä sarjaa kymmenen toistoa (muutama sekunti) yhdeksän viikon ajan. Ohejlmassa oli maltillinen volyymiprogressio. Tutkijat huomasivat jopa 11-21 prosentin kasvun liikenopeudessa eri potkuliikkeissä.
Miten progressoida harjoittelua kuuden viikon ohjelman jälkeen?
Haluaisitko integroida isometrisen voimaharjoittelun mukaan ohjelmaan koko vuodeksi? Yksi hyvä tapa on tehdä intensiteettiprogressio ohjelmasta toiseen lisäämällä vauhtia. Esimerkiksi tämän kaltaisella ohjelmalla:
Intensiteetin kehittäminen. Vauhdin lisääminen blokista toiseen.
- Isometrinen maksimaalinen työ liikkumatonta objektia vastaan tavoitteena kehittää spesifiä hypertrofiaa ja vahvistaa jänteitä (8-12 viikoa).
- Räjähtävät isometriset (esim taulukon 1 ohjelma, noin 6 vikkoa)
- Isometriset vaihdot (6 viikkoa)
- Isometriset kiinniotot (6 viikkoa).
Isometriset vaihdot tarkoitavat dynaamisen liikkeen lisäämistä isometriseen voimaharjoitteluun. Tässä on tarkoitus haastaa isometristä voimaharjoittelua lisäämällä raajaan liikenopeutta, mikä pitää isometrisen voimaharjoittelun aikana pysäyttää ja hallita. Tämän kaltaista lihastyötä tehdään urheilussa suorituksissa huomattavan paljon. Alla muutama esimerkki isometrisistä vaihdoista, mutta jälleen vain mielikuvitus on isometrisessä voimaharjoittelussa rajana. Mikä liike palvelisi lajisi suorituskykyä parhaimmalla mahdollisella tavalla?
Isometriset kiinniotot taas ovat isometrisistä vaihdoista seuraava vauhdikkaampi askel. Näissä lisätään yhä enemmän raajan vauhtia. Mukaan tulee myös eksentrinen osuus ennen isometristä osuutta, joten kokonaisuudessaan nämä ovat jo hyvin lähellä dynaamisia liikkeitä.
Yhteenveto
Isometrinen harjoittelu on loistava tapa kehittää nopeaa voimantuottoa ilman suurempaa metabolista rasitusta. Toimii erityisen hyvin kilpailukauden aikana. Mekanismit nopean isometrisen voimantuoton ja hitaan isometrisen voimantuoton välillä vaihtelevat huomattavasti.
Esimerkiksi Maffiuletti ja Marin (8) vertailivat isometristä jalkaprässiä niin, että toinen ryhmä teki sitä räjähtävästi 1s ajan (yritti tuottaa mahdollisimman paljon voimaa mahdollisimman nopeasti) ja toinen ryhmä progressiivisesti 4s ajan (voimaa lisättiin rauhallisesti suorituksen toiston ajan lisää). Kummatkin ryhmät paransivat voimantuottoa huomattavasti. Mekanismit taustalla vaihtelivat, kun progressiivinen hitaampi isometrinen harjoittelu vaikutti vastus lateraliksen M-aaltojen ominaisuuksiin ilman vaikuttamatta lihassoluihin. M-aalto kuvastaa kaikkien motoristen yksiköiden yhtäaikaista syttymistä ja on kaikkien aktiopotentiaalien summa. Lyhyempi räjähtävä voimantuotto vaikutti lihassolujen supistuvien osien ominaisuuksiin, kun taas M – aallossa ei havaittu mitään muutoksia.
Onkin tärkeä tietää mitä haluaa kehittää ja miksi. Pelkkä isometrisen harjoittelun trendikkyys ei riitä syyksi ruveta tekemään sitä.
Alla listattuna muutamia erilaisia isometrisia harjoitteita;
Lähteet
- Balshaw TG, Massey GJ, Maden-Wilkinson TM, Tillin NA, Folland JP. Training-specific functional, neural, and hypertrophic adaptations to explosive- vs. sustained-contraction strength training. J Appl Physiol. 2016;120(11):1364-1373.
- Tillin NA, Folland JP. Maximal and explosive strength training elicit distinct neuromuscular adaptations, specific to the training stimulus. Eur J Appl Physiol. 2014;114(2):365-374.
- Maffiuletti NA, Martin A. Progressive versus rapid rate of contraction during 7 wk of isometric resistance training. Med Sci Sports Exerc. 2001;33(7):1220-1227
- Behm DG, Sale DG. Intended rather than actual movement velocity determines velocity-specific training response. J Appl Physiol. 1993;74(1):359-368.
- Bogdanis GC, Tsoukos A, Methenitis SK, Selima E, Veligekas P, Terzis G. Effects of low volume isometric leg press complex training at two knee angles on force-angle relationship and rate of force development. Eur J Sport Sci. 2018;1-9. https://doi.org /10.1080/17461391.2018.1510989. [Epub ahead of print].
- Viitasalo JT, Komi PV (1981) Effects of fatigue on isometric force- and relaxation-time characteristics in human muscle. Acta Physiologica Scandavica 111(1):87–95.
- Olsen PD, Hopkins WG (2003) The effect of attempted ballistic training on the force and speed of movements. Journal of Strength and Conditioning Research 17(2):291–98.
- Maffiuletti NA, Martin A (2001) Progressive versus rapid rate of contraction during 7 wk of isometric resistance training. Medicine and Science in Sports and Exercise 33(7):1220–27.