Isometrisellä lihastyötavalla viitataan lihastyöhön, missä lihasjännekompleksin pituudessa ei tapahdu muutosta. Konsentrisessa lihastyötavassa lihas lyhenee supistuessaan ja eksentrisessä lihastyötavassa lihas pitenee lihassolujen supistuessa. Esimerkkinä kyykystä ylös ponnistaminen on konsentrista lihastyötä suurimmalla osalla jalkojen lihaksia ja lihasten pituus lyhenee, kun taas eksentrinen toiminta pidentää lihaspituutta. Tästä esimerkkinä, kun mennään alaspäin kyykyssä. Isometristä harjoittelua voidaan käytännössä tehdä monella eri tavalla, mutta tässä jutussa keskitytään pelkästään työskentelyyn liikkumatonta esinettä vasten.
Isometrinen harjoittelu on erityisen mielenkiintoinen aihealue urheilijoille, koska isometristä harjoittelua voi hyödyntää positiivisten hermolihasjärjestelmän adaptaatioiden saavuttamiseksi ilman liiallista väsymystä, mitä perinteinen keskiraskas voimaharjoittelu aiheuttaa.
Minkälaisia adaptaatiota isometrinen harjoittelu aiheuttaa
Voiko pelkällä isometrisellä harjoittelulla kasvattaa lihasta?
Kyllä voi! Isometrinen harjoittelu 42–100 päivän ajan on johtanut 5,4–23% lihaksen poikkipinta-alan kasvuun ja jopa 91,7% nousuun maksimivoimassa (28-37). Pidempikestoinen interventio näyttäisi vaikuttavan huomattavasti lihaksen kokoon. Mitä pidempi interventio oli, sitä enemmän lihas kasvoi. Hypertrofiaan vaikutti myös harjoittelun intensiteetti, voluumi, supistuksen kesto ja lihaksen pituus.
Erityisesti pitkillä lihaspituuksilla tehty isometrinen harjoittelu parantaa ylivoimaisesti enemmän lihaksen kokoa verrattuna lyhyillä lihaspituuksilla tehtyyn isometriseen harjoitteluun, vaikka volyymi olisi tasattu näiden ryhmien välillä (1, 2 & 3). Tulokset ovat lähes samansuuntaisia, kun verrataan isometristä harjoittelua dynaamiseen harjoitteluun. Myös normaalissa dynaamisessa voimaharjoittelussa näyttäisi laaja liikerata olevan huomattavasti hyödyllisempi hypertrofian kannalta verrattuna vajaisiin liikeratoihin (4, 5 & 6). Yksi syy tähän voi olla, että pitkällä lihaspituudella tehdyt supistukset näyttäisivät tuottavan huomattavasti enemmän lihasvaurioita verrattuna lyhyellä lihaspituudella tehtäviin harjoitteisiin (7). Tämä johtuu siitä, että nivelen vipuvarsi kasvaa pitkillä lihaspituuksilla ja näin lisää mekaanista jännitystä lihaksessa verrattuna lyhyempään vipuvarteen. Suurempi mekaaninen jännitys aiheuttaa enemmän lihasvaurioita. Lisäksi pitkät lihaspituudet kuluttavat enemmän happea, vaativat enemmän verenkierrolta töitä ja kokonaisuudessaan lisäävät metaboliittien kerääntymistä enemmän kuin lyhyet lihaspituudet (8). Metaboliset tekijät ovat tutkitusti myös yhteydessä lihaskasvuun (9). Eli jos tavoitteena on spesifi lihaskasvu isometrisessä harjoittelussa, niin pitkät lihaspituudet ovat ehdottomasti paras valinta.
Volyymillä on selvästi väliä myös isometrisessä harjoittelussa, kun tavoitteena on lihaskasvu. Meyers (10) vertaili matala volyymista harjoittelua (3 x 6 sekuntia maksimaalisella intensiteetillä) korkea volyymiseen harjoitteluun (20 x 6 sekuntia maksimaalisella intensiteetillä) hauislihaksella. Kuuden viikon jälkeen enemmän volyymia tehnyt ryhmä oli saavuttanut selvästi isomman muutoksen hauislihaksen ympärysmitassa verrattuna matalavolyymiseen ryhmään. Myös Balshaw ja kumppanit (11) totesivat, että suurempi määrä volyymia (40 x 3 sekuntia 75% isometrisestä maksimista) tuotti enemmän lihaskasvua etureiteen 12-viikon aikana verrattuna pienempään harjoituskuormaan (40 x 1 sekuntia 80% isometrisestä maksimista).
Mielenkiintoista on myös, että Schott ja kumppanit (12) löysivät, että pidempikestoinen harjoittelu (4 x 30 sekuntia) tuotti enemmän hypertrofiaa verrattuna lyhyempikestoiseen harjoitteluun (4 x 10 x 3 sekuntia), vaikka liikesuoritteiden kokonaiskesto oli lopulta sekunnilleen yhtä pitkä. 14-viikon harjoittelun jälkeen etureiden vastus lateralis lihas kasvoi jopa 11,1% enemmän, kun lyhyempikestoisia supistuksia tehneellä ryhmällä ei löydetty ollenkaan merkitsevää muutosta etureiden kasvusta! Tämä voi johtua siitä, että pitkään ylläpidetyt supistukset estävät verenkierron ja vähentävät hapen saturaatiota alueella, stimuloiden näin hypertrofiaa monien paikallisten ja systeemisten mekanismien kautta.
Isometrinen harjoittelu muokkaa myös lihaksen arkkitehtuuria
Hypertrofiaa haettaessa lihastyötavalla ei ole hirveästi merkitystä, sillä niin dynaamisella, eksentrisellä ja isometrisellä harjoittelulla voidaan saada lihaskasvua aikaiseksi, mutta jos tavoitteena on saada muutoksia aikaan lihaksen arkkitehtuuriin, on lihatyötavalla todellakin merkitystä.
Laadukkaita tutkimuksia aiheesta ei ole paljoa, joten päätelmien tekeminen on haastavaa, mutta Noorkoiv ja kumppanit (3) huomasivat, että pidemmällä lihaspituudella tehty isometrinen harjoittelu (polvikulma 38.1 ± 3.7°) kasvatti vastus lateraliksen lihasfasciculuksen (lihassolukimppu, jota ympäröi lihaskalvo) pituutta keskiosassa lihasta merkitsevästi. Mielenkiintoisesti lyhyemmällä lihaspituudella tehty harjoittelu kasvatti taas distaalisessa päässä olevan lihasfasciculuksen pituutta. Ainoastaan yksi toinen tutkimus (1) on raportoinut vastus lateraliksen lihasfasciculuksen pituuden lisääntymistä ja myös pennaatiokulman muutoksesta pitkällä lihaspituudella tehdyn isometrisen harjoittelun jälkeen.
Isometrinen voimaharjoittelu näyttäisi aiheuttavan muutoksia lihaksen arkkitehtuuriin ja erityisesti lisäävän lihasfasciculuksen pituutta ja kenties jopa aiheuttaa muutoksia pennaatiokulmaan. Tällä on erityisesti väliä, jos tavoitteena on tehdä urheilijoista nopeampia, sillä esimerkiksi sprinttereillä on pidemmät lihasfasciculukset jaloissa verrattuna kestävyysurheilijoihin (38) ja 100 metrin juoksusuoritus on yhdistetty lihasfasciculuksien pituuksiin (39).
Isometrisen harjoittelun vaikutukset jänteisiin
Jänteen tarkoitus on siirtää voimia luun ja lihaksen välillä mahdollistaen nivelen liike. Ennen ajateltiin jänteiden olevan muuttumattomia, mutta onneksi nykyään tiedetään jo, että jänteet kykenevät adaptoitumaan stimulukseen merkitsevästi ja voivat käydä todella isoja arkkitehtuurisia muutoksia läpi pitkäaikaisen kuormituksen johdosta.
Esimerkiksi kun vertaillaan eri lajien urheilijoita akillesjännerepeämän kokemiin ihmisiin, on huomattu, että esimerkiksi lentopalloilijoilla on huomattavasti suurempi akillesjänne (119 ± 5.9) verrattuna akillesjännerepeämän kokemiin ihmisiin (101 ± 5.4). Mielenkiintoista oli, että kajakkiurheilijoilla oli lähes samankokoinen akillesjänne kuin repeämän kokemilla ihmisillä (101 ± 5.6) (13). Kajakkiurheilijat eivät juuri käytä akillesjänteitään lajissaan, joten harjoittelulla näyttäisi olevan suuri vaikutus jänteen rakenteisiin.
Jänteen adaptaatiot ovat erittäin tärkeitä ja haluttuja adaptaatioita nopeuslajin urheilijoille, sillä jänne toimii nopeassa liikkeessä liikuttajana jousen tavoin. Intensiteetti on ehdottomasti tärkein muuttuja jänteen adaptaatioissa. Kova intensiteettinen isometrinen plantaarifleksion harjoittelu (noin 90 % isometrisestä maksimista) lisäsi akillesjänteen poikkipinta-alaa ja jäykkyyttä 14-viikon harjoitteluohjelman aikana jopa parhaimmillaan 36 % (14 & 15). Samaa ei huomattu matalaintensiteettisellä harjoittelulla (55 % isometrisestä maksimista). Myös muut ovat raportoineet samankaltaisia runsaita muutoksia jänteen jäykkyydessä (vaihteluväli 17,5 % - 61,6 %) isometrisen voimaharjoittelun seurauksena intensiteetin vaihdellessa 70–100 % välillä isometrisestä maksimivoimasta (16, 17 & 18). Näyttäisi siltä, että 70 % voisi olla minimi-intensiteetti, joka vaaditaan haluttujen jänneadaptaatioiden saavuttamiseksi.
Räjähtävä isometrinen voimaharjoittelu taas lisäsi jänteen aponeuroosin elastisuutta, mutta vähensi jänteen poikkipinta-alaa (-2,8 %) (19). Isometrisen harjoittelun intensiteetillä ja kestolla saavutetaan hyvin erilaisia adaptaatioita. Jänteiden vahvistamisessa tulee suosia pidempiä ja intensiteetti korkealla tehtyjä supistuksia, kun taas kisakaudella voi tehdä terävämpiä elastisuutta lisääviä erittäin lyhyitä supistuksia. Lisäksi pidempi lihaspituus näyttäisi kehittävän jänteen jäykkyyttä enemmän kuin harjoittelu lyhyellä lihaspituudella samalla tavalla kuin lihaskasvussa (2).
Isometrisen voimaharjoittelun vaikutukset hermostoon
Hermoston adaptaatiot ovat kokonaisuudessaan hyvin harjoitteluspesifejä. Esimerkiksi Balshaw ja kumppanit (11) vertailivat 12 viikon aikana maksimaalista voimaharjoittelua (1 sekunnin rauhallinen nousu 75% isometrisestä maksimista ja siellä 3s pito) räjähtävään voimaharjoitteluun (mahdollisimman nopeasti >90% isometriseen maksimiin ja siellä 1s pito). Isometrinen maksimivoima kehittyi eniten maksimivoimaharjoittelulla, mutta räjähtävä voimaharjoittelu lisäsi EMG aktiivisuutta ihan liikkeen alussa (0–100 ms aikana) enemmän verrattuna maksimivoimaharjoitteluun. Nämä adaptaatiot olivat hermostoperäisiä ja olivat harjoitteluspesifejä, kun maksimivoimaharjoittelu kehitti maksimivoimaa ja räjähtävä voima kehitti nopeaa voimantuottokykyä. Myös ballistinen isometrinen harjoittelu on johtanut samankaltaisiin tuloksiin ja EMG amplitudin paranemiseen ensimmäisen 0-150 ms aikana verrattuna maksimivoimaharjoitteluun (11, 23 & 24).
Isometrisellä voimaharjoittelulla voidaan vaikuttaa lihaksen jännitys-pituussuhteeseen, eli siihen, millä lihaksenpituudella tai nivelen kulmalla tuotetaan isoin mahdollinen voima. Tämä on erityisen tärkeä urheilussa, jossa halutaan maksimoida suurin mahdollinen tuotettu voima halutussa asennossa. Myös parasta voimantuottokulmaa voidaan muokata isometrisellä harjoittelulla. Esimerkiksi Alegre ja kumppanit (25) raportoivat, että pidemmällä lihaspituudella harjoittelu kahdeksan viikon ajan johti 11 asteen muutokseen kohti pidempiä lihaspituuksia, kun taas lyhyemmillä kulmilla harjoittelu johti 5,3 astetta optimaalista kulmaa toiseen suuntaan. Myös Bogdanis ja kumppanit (26) huomasivat noin 10 % tiputuksen optimaalisessa kulmassa lyhyillä liikeradoilla harjoitellessa.
Lihaksen sähköinen aktiivisuus (EMG) lisääntyy pitkillä lihaspituuksilla enemmän verrattuna lyhyisiin lihaspituuksiin (2 & 20). Pidempi lihaspituus näyttäisi lisäävän myös lihasaktiivisuutta laajemmalla alueella, kun lyhyellä lihaspituudella harjoitellessa muutokset näyttäisivät olevan hyvin spesifejä (21 & 22). Kokonaisuudessaan pitkät lihaspituudet näyttävät jälleen olevan tehokkaampi vaihtoehto verrattuna lyhyempiin lihaspituuksiin.
Pidempikestoinen supistus näyttäisi olevan joissakin tapauksissa tehokkaampi tapa parantaa voimaa ja myös dynaamista urheilun suorituskykyä (hyppäämistä ja juoksemista) verrattuna nopeaan isometriseen voimantuottotapaan (40). Pidemmässä supistuksessa tehtiin kolmen sekunnin ajan työtä ja räjähtävässä nopeassa isometrisessä voimantuottotavassa tehtiin yhden sekunnin verran töitä. Tuloksia on tulkittava hieman varovasti, sillä pidempää supistusta tehnyt ryhmä teki yhteensä 15 sekunnin verran työtä sarjassa, kun lyhyempää pätkää tehnyt ryhmä teki vain 10 sekunnin verran työtä. Kuuden viikon aikana ja 12 harjoituskerran vuoksi erot kertaantuvat ja tehty kokonaistyö oli huomattavasti isompi kolmen sekunnin ryhmässä verrattuna yhden sekunnin ryhmään. Tämä varmasti osaltaan selittää tuloksia.
Kolmen sekunnin ryhmä paransi esikevennettyä hyppyä 12,1 % ja yhden sekunnin ryhmä 10,8 %. Erot kasvaneista voimatasoissakin voivat selittää nämä muutokset. Mielenkiintoisesti pidempikestoinen isometrinen voimaharjoittelu aiheutti 1,4 % parannuksen 30 metrin juoksuaikaan. Tässäkin tapauksessa enemmän harjoitellut ryhmä paransi huomattavasti enemmän nopeuttaan, kun vähemmän harjoitellut ryhmä. Voisiko kasvaneet voimatasot, ei niinkään nopeus, selittää erot. Normaalilla kovalla kyykyllä ja plyometrisellä harjoittelulla on saatu 1,2 % parannus 30 metrin juoksuaikaan (43), joka on aika lähellä tämän tutkimuksen saamia tuloksia.
Toisaalta tässäkin tutkimuksessa huomattiin, että kyky tuottaa voimaa nopeammin parani yhden sekunnin ryhmällä enemmän kuin kolmen sekunnin ryhmällä, kun taas pidempikestoisessa supistuksessa maksimivoima kehittyi enemmän. Myös muut ovat raportoineet samankaltaisia tuloksia (41 & 42).
Yhteenveto
Isometristä harjoittelua voi hyödyntää positiivisten hermolihasjärjestelmän adaptaatioiden saavuttamiseksi ilman liiallista väsymystä. Tämä on erityisen tärkeää erityisesti urheilijoilla kilpailukauden aikana. Lisäksi jos tiettyä voimantuottokulmaa tai lajin vaatimia kulmia pitää harjoitella, niin isometrinen harjoittelu on erittäin tehokas työkalu niihin.
Isometrinen harjoitteluun pätee samat lainalaisuudet kuin muuhunkin harjoitteluun. Hypertrofiaa saavuttaaksesi tulee harjoittelua tehdä 70-75% intensiteetillä maksimaalisesta supistuksesta noin 3-30s ajan toistossa ja sarjamäärän ollessa > 80 – 150s per yksi harjoituskerta. Maksimivoimaa saavuttaaksesi isometristä harjoittelua tulee tehdä 80-100% maksimaalisesta supistuksesta 1-5s ajan ja kokonaiskeston ollessa 30-90s. Voimantuottonopeutta parantaakseen tulee suorituksessa pyrkiä tuottamaan mahdollisimman nopeasti mahdollisimman paljon voimaa. Sarjan keston tulee olla lyhyt. Kuvassa 3 on koottu tämänhetkiseen tutkimusnäyttöön perustuen ohjeistus isometriseen voimaharjoitteluun.
Tiivistys
- Lihastakin voin kasvattaa pelkällä isometrisellä harjoittelulla. Volyymi ja lihaspituus ovat tärkeimmät muuttujat, kun tavoitteena on lihaskasvu.
- Isometrisessä harjoittelussa pitkillä lihaspituuksilla suoritetulla harjoittelulla on yleisesti enemmän etuja verrattuna lyhyillä lihaspituuksilla suoritettuun harjoitteluun.
- Suurimmat muutokset tapahtuvat harjoitelluilla kulmilla, joten harjoittele sitä kulmaa mitä haluat kehittää.
- Isometrisellä harjoittelu voidaan vaikuttaa lihaksen jännitys-pituussuhteeseen.
- Isometrisessä harjoittelussa intensiteetti on päämuuttuja voiman kohdalla. Hypertrofian kohdalla volyymi.
- Ballistisella protokola on ylivoimainen räjähtävän voiman kehittymiseen. Ensimmäiselle 50 ja 100 ms voi parantaa voimantuottoa huomattavasti. Jos tämä on tavoite, niin harjoitteet tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman voimakkaasti.
Lähteet:
- Alegre LM, Ferri-Morales A, Rodriguez-Casares R, Aguado X. Effects of isometric training on the knee extensor moment–angle relationship and vastus lateralis muscle architecture. Eur J Appl Physiol. 2014;114(11):2437-2446.
- Kubo K, Ohgo K, Takeishi R, et al. Effects of isometric trainingmat different knee angles on the muscle–tendon complex in vivo. Scand J Med Sci Sports. 2006;16(3):159-167.
- Noorkoiv M, Nosaka K, Blazevich AJ. Neuromuscular adaptations associated with knee joint angle-specific force change. Med Sci Sports Exerc. 2014;46(8):1525-1537.
- Guex K, Degache F, Morisod C, Sailly M, Millet GP. Hamstring architectural and functional adaptations following long vs. short muscle length eccentric training. Front Physiol. 2016;7(340):1-9.
- Barak Y, Ayalon M, Dvir Z. Transferability of strength gains from limited to full range of motion. Med Sci Sports Exerc. 2004;36(8):1413-1420.
- Massey CD, Vincent J, Maneval M, Moore M, Johnson JT. An analysis of full range of motion vs. partial range of motion training in the development of strength in untrained men. J Strength Cond Res. 2004;18(3):518-521.
- Allen TJ, Jones T, Tsay A, Morgan DL, Proske U. Muscle damage produced by isometric contractions in human elbow flexors. J Appl Physiol. 2018;124(2):388-399.
- de Ruiter CJ, de Boer MD, Spanjaard M, de Haan A. Knee angle-dependent oxygen consumption during isometric contractions of the knee extensors determined with near-infrared spectroscopy. J Appl Physiol. 2005;99:579-586.
- Dankel SJ, Mattocks KT, Jessee MB, Buckner SL, Mouser JG, Loenneke JP. Do metabolites that are produced during resistance exercise enhance muscle hypertrophy? Eur J Appl Physiol. 2017;117(11):2125-2135.
- Meyers CR. Effects of two isometric routines on strength, size, and endurance in exercised and nonexercised arms. Res Q Exerc Sport. 1967;38(3):430-440
- Balshaw TG, Massey GJ, Maden-Wilkinson TM, Tillin NA, Folland JP. Training-specific functional, neural, and hypertrophic adaptations to explosive- vs. sustained-contraction strength training. J Appl Physiol. 2016;120(11):1364-1373.
- Schott J, McCully K, Rutherford OM. The role of metabolites in strength training: short versus long isometric contractions. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. 1995;71(4):337-341.
- Kongsgaard M, Aagaard P, Kjaer M, Magnusson SP. Structural Achilles tendon properties in athletes subjected to different exercise modes and in Achilles tendon rupture patients. J Appl Physiol (1985). 2005 Nov;99(5):1965-71. doi: 10.1152/japplphysiol.00384.2005. Epub 2005 Aug 4. PMID: 16081623.
- Arampatzis A, Karamanidis K, Albracht K. Adaptational responses of the human Achilles tendon by modulation of the applied cyclic strain magnitude. J Exp Biol. 2007;210:2743-2753.
- Arampatzis A, Peper A, Bierbaum S, Albracht K. Plasticity of human Achilles tendon mechanical and morphological properties in response to cyclic strain. J Biomech. 2010;43(16):3073-3079.
- Burgess KE, Connik MJ, Graham-Smith P, Pearson SJ. Plyometric vs isometric training influences on tendon propertied and muscle output. J Strength Cond Res. 2007;21(3):986-989.
- Kubo K, Kanehisa H, Fukunaga T. Effects of different duration isometric contractions on tendon elasticity in human quadriceps muscles. J Physiol. 2001;536(2):649-655.
- Kubo K, Ishigaki T, Ikebukuro T. Effects of plyometric and isometric training on muscle and tendon stiffness in vivo. Physiol Rep. 2017;5(e13374):1-13
- Massey G, Balshaw T, Maden-Wilkinson T, Tillin N, Folland J. Tendinous tissue adaptation to explosive- vs. sustained-contraction strength training. Front Physiol. 2018;9(1170):1–17.
- Bandy WD, Hanten WP. Changes in torque and electromyographic activity of the quadriceps femoris muscles following isometric training. Phys Ther. 1993;73(7):455-465.
- Barak Y, Ayalon M, Dvir Z. Transferability of strength gains from limited to full range of motion. Med Sci Sports Exerc. 2004;36(8):1413-1420.
- Massey CD, Vincent J, Maneval M, Moore M, Johnson JT. An analysis of full range of motion vs. partial range of motion training in the development of strength in untrained men. J Strength Cond Res. 2004;18(3):518-521.
- Tillin NA, Folland JP. Maximal and explosive strength training elicit distinct neuromuscular adaptations, specific to the training stimulus. Eur J Appl Physiol. 2014;114(2):365-374.
- Maffiuletti NA, Martin A. Progressive versus rapid rate of contraction during 7 wk of isometric resistance training. Med Sci Sports Exerc. 2001;33(7):1220-1227
- Alegre LM, Ferri-Morales A, Rodriguez-Casares R, Aguado X. Effects of isometric training on the knee extensor moment– angle relationship and vastus lateralis muscle architecture. Eur J Appl Physiol. 2014;114(11):2437-2446.
- Bogdanis GC, Tsoukos A, Methenitis SK, Selima E, Veligekas P, Terzis G. Effects of low volume isometric leg press complex training at two knee angles on force-angle relationship and rate of force development. Eur J Sport Sci. 2018;1-9. https://doi.org /10.1080/17461391.2018.1510989. [Epub ahead of print].
- Behm DG, Sale DG. Intended rather than actual movement velocity determines velocity-specific training response. J Appl Physiol. 1993;74(1):359-368.
- Balshaw T, Massey GJ, Maden-Wilkinson TM, Tillin NA, Folland JP. Training-specific functional, neural, and hypertrophic adaptations to explosive- vs. sustained-contraction strength training. J Appl Physiol (1985) 2016; 120: 1364–1373
- Davies J, Parker DF, Rutherford OM, Jones DA. Changes in strengh and cross sectional area of the elbow flexors as a result of isometric strength training. Eur J Appl Physiol 1988; 57: 667–670
- Garfinkel S, Cafarelli E. Relative changes in maximal force, EMG, and muscle cross-sectional area after isometric training. Med Sci Sports Exerc 1992; 24: 1220–1227
- Ikai M, Fukunaga T. A study on training effect on strength per unit corss-sectional area of muscle by means of ultrasonic measurement. Eur J Appl Physiol 1970; 28: 173–180
- Jones DA, Rutherford OM. Human muscle strength training: The effects of three different regimes and the nature of the resultant changes. J Physiol 1987; 391: 1–11
- Kanehisa H, Nagareda H, Kawakami Y, Akima H, Masani K, Kouzaki M, Fukunaga T. Effects of equivolume isometric training programs comprising medium or high resistance on muscle size and strength. Eur J Appl Physiol 2002; 87: 112–119
- Kubo K, Ohgo K, Takeshi R, Yoshinaga K, Tsunoda N, Kanehisa H, Fukunaga T. Effects of isometric training at different knee angles on the muscle-tendon complex in vivo. Scand J Med Sci Sports 2006; 16: 159–167
- Noorkoiv M, Nosaka K, Blazevich AJ. Neuromuscular adaptations associated with knee joint angle-specific force change. Med Sci Sports Exerc 2014; 46: 1525–1537
- Noorkoiv M, Nosaka K, Blazevich AJ. Effects of isometric quadriceps strength training at different muscle lengths on dynamic torque production. J Sports Sci 2015; 33: 1952–1961
- Schott J, McCully K, Rutherford OM. The role of metabolites in strength training II. Short vs. long isometric contractions. Eur J Appl Physiol 1995; 71: 337–341
- Abe, Takashi, Kumagai, Kenya, Brechue, William F. Fascicle length of leg muscles is greater in sprinters than distance runners, Medicine & Science in Sports & Exercise: June 2000; 32(6): 1125-1129.
- Kumagai K, Abe T, Brechue WF, Ryushi T, Takano S, Mizuno M. Sprint performance is related to muscle fascicle length in male 100-m sprinters. J Appl Physiol (1985). 2000 Mar;88(3):811-6. doi: 10.1152/jappl.2000.88.3.811. PMID: 10710372.
- Lum, D., Barbosa, T.M., Joseph, R. et al. Effects of Two Isometric Strength Training Methods on Jump and Sprint Performances: A Randomized Controlled Trial. J. of SCI. IN SPORT AND EXERCISE 3, 115–124 (2021). https://doi.org/10.1007/s42978-020-00095-w
- Balshaw T, Massey GJ, Maden-Wilkinson TM, Tillin NA, Folland JP. Training-specifc functional, neural, and hypertrophic adaptations to explosive- vs. sustained-contraction strength training. J Appl Physiol. 2016;120(11):1364–73
- Tillin NA, Folland JP. Maximal and explosive strength training elicit distinct neuromuscular adaptations, specifc to the training stimulus. Eur J Appl Physiol. 2014;114(2):365–74.
- Ronnestad BR, Kvamme NH, Sunde A, Raastad T. Short-term efects of strength and plyometric training on sprint and jump performance in professional soccer players. J Strength Cond Res. 2008;22(3):773–80
- Behm DG, Sale DG (1993) Intended rather than actual movement velocity determines velocity-specific training response. Journal of Applied Physiology 74(1):359–68.
- Maffiuletti NA, Martin A (2001) Progressive versus rapid rate of contraction during 7 wk of isometric resistance training. Medicine and Science in Sports and Exercise 33(7):1220–27.
- Olsen PD, Hopkins WG (2003) The effect of attempted ballistic training on the force and speed of movements. Journal of Strength and Conditioning Research 17(2):291–98.
- Viitasalo JT, Komi PV (1981) Effects of fatigue on isometric force- and relaxation-time characteristics in human muscle. Acta Physiologica Scandavica 111(1):87–95.
- Oranchuk DJ, Storey AG, Nelson AR, Cronin JB. Isometric training and long-term adaptations: Effects of muscle length, intensity, and intent: A systematic review. Scand J Med Sci Sports. 2019 Apr;29(4):484-503. doi: 10.1111/sms.13375. Epub 2019 Jan 13. PMID: 30580468.