Valmennus ja koulutus
Haluatko nousta lajissasi korkeammalle tasolle?
Onko fysiikkavalmennuksesi tehotonta?
Fysiikkavalmennus yksilöille
Fysiikkavalmennuksessa hoidetaan urheilijan urheilija- ja lajianalyysin pohjalta. Valmennuksessa huomioidaan juuri urheilijan lajille optimaalisimmat voima-, nopeus ja oheisharjoittelu sekä ravintovalmennus. Lajiharjoittelua tukeva harjoittelu ja muu harjoittelu toteutetaan ammattitaitoisesti tieteelliseen näyttöön perustuen. Urheilija voi keskittyä kehittymiseen ja kisasuorituksensa hiomiseen. Fysiikkavalmennus toteutetaan lajiharjoitukset huomioiden ja tarpeen tullen yhteistyössä lajivalmentajan kanssa.
Miksi fysiikkavalmennus?
Fysiikkavalmennuksessa voidaan usein törmätä siihen, että vuosittainen kehitys junnaa paikallaan ja joka kauden alussa ollaan karkeasti fyysisesti samassa tilanteessa kuin viime vuonna. Lajissa saatetaan runtata paljon samalla tehoalueella ja selvästi oikeanlaisen rytmityksen tuominen harjoitteluun puuttuu. Kaikkien ominaisuuksien kehittäminen samaan aikaan ei toimi jo pidempään harjoitelleilla urheilijoilla.
Pelaajan/pelaajien alkukartoituksella saadaan tietoa pelaajan nykytilanteesata verrattuna lajin vaatimuksiin. Sopivalla testaamisella luodaan katsaus pelaajien vahvuuksiin ja heikkouksiin sekä kehityskohtiin. Valmennuksessa huomioidaan riittävä aerobinen pohja ja liikehallinta, jotta voidaan rakentaa pitkäjänteisesti mahdollisimman paras versio pelaajista ja joukkueesta. Loukkaantumisten ennaltaehkäisyssä on fysiikkavalmennuksen tärkeimpiä tehtäviä. Siinä tulee ymmärtää ennaltaehkäisevien harjoitusten tavoitteet ja intensiteetti. Usein ennalta ehkäisevissä harjoitteissa käytetään samoja harjoitteita ja intensiteettiä kuin loukkaantumisen kuntouttamiseen. Nämä ovat aivan eri asioita.
Riippuen lähtötasosta, mutta yleensä lähdetään liikkeelle aerobisen pohjan ja liikehallinnan kehittämisestä sekä perusvoiman kasvattamisesta ensimmäisenä vuonna. Liikehallinnalla tarkoitan yleensä lantion ja olkapään alueen hallinnan kehittämistä. Toisena vuonna näiden ollessa kunnossa painotus siirtyy lajianalyysin mukaisen voimantuoton kehittämiseen. Muun muassa lajinomaisen voiman, ketteryyden ja suunnanmuutosten kehittäminen maksimaalisella tasolla ovat toisen vuoden teemoja. Valmennuksessa huomioidaan urheilijan yksilölliset erot. Kukaan ei joudu tekemään harjoitteita, jotka eivät urheilijaa parhaalla mahdollisella tavalla hyödyttä. Ohjelmointi on myös omassa käsityksessäni alati liikkuva prosessi, ei kiveen hakattu kokonaisuus, jota muokataan jatkuvasti harjoittelun edetessä.
Koulutukset ja työpajat
Olen kouluttanut ja järjestänyt koulutuksia valmentajille, ohjaajille ja urheilusta kiinnostuneille työkseni jo pitkään. Tarjoamani koulutukset käsittelevät liikuntatieteellisiä teemoja, kuten esimerkiksi voiman hankinnan tieteelliset perusteet, yksilölliset vasteet harjoitteluun, hypertrofian mekanismit, nopeuden kehittäminen. urheilijan ravitsemus ja eri periodisointivaihtoehdot.
Työpajat voiva koskea muun muassa Yleisurheilijan fysiikka- ja voimaharjoittelua. Tarvitseeko ryhmäsi/urheilijasi apua voimaharjoittelun kanssa? Tarjoan konsultointia, valmennusta ja periodisointiapua yleisurheilijoille.
Tai esimerkiksi haluaisitko tietää miten opetetaan olympianostot tehokkaasti urheilijoille? Ja hioa tekniikoita eteenpäin ja kehittyä painnonostossa? Työpajoissa annan työkaluja tekniikoiden, liikkuvuuden, liikehallinnan ja voiman kehittämiseen.
Ohjelmat
Tarjoan myös saliohjelmia. Nämä ohjelmat sopivat loistavasti niille, jotka jo tuntevat oikeat ja turvalliset nostotekniikat. Tasanteiden rikkomiseen ja uutena ärsykkeenä nämä saliohjelmat toimivat erinomaisesti. Ensiksi selvitetään nykyinen tilanteesti, taitosi ja tavoitteesi ja sen jälkeen lähetän sinulle yksilöllisen, tavoitteisiisi sopivan ohjelman. Ohjelman aikana vastaan mahdollisiin harjoitteluun ja ohjelmaan koskeviin kysymyksiin. Saliohjelman pituus on yleensä 10 – 12 viikkoa. Saliohjelman tavoitteita voi olla esimerkiksi lihasmassan kehittäminen, voiman kasvattaminen, olympianostojen kehittäminen, ryhdin parantaminen tai loukkaantumisten ehkäisy.